Giv de mindste mulighed for at kokkerere

Har du en drøm om, at du en dag har børn, der elsker at hjælpe til i køkkenet og prøve nye spændende ting af? Det er altid enormt hyggeligt at have børnene med i køkkenet, også selvom det måske i starten ikke ligefrem gør madlavningsprocessen hverken hurtigere eller lettere. Der er pludselig ekstra sæt hænder, man skal holde øje med og ekstra fingre, man skal sikre sig, ikke skærer sig på diverse knive og andre skarpe ting.

De mindste kan naturligvis ikke være med til de helt store madlavningsprocesser, men derfor kan man sagtens være med til at øge deres lyst til at stå i køkkenet fra en helt ung alder. Noget af det, de fleste børn synes er enormt sjovt, er et legekøkken. Rigtig mange familier har haft et miniaturekøkken i plastic stående, hvor der var diverse legeredskaber, service og forskellige former for efterligningsmad. Legekøkkenerne er efterhånden blevet udviklet rigtig meget, og nogle af dem, man kan få i dag, er enormt virkelighedstro, selvom de er i ministørrelse.

Noget af det, børn også elsker, er at lege sammen. Det gælder både leg med andre børn og leg med forældrene, og det kan da også være enormt hyggeligt at blive inviteret til teselskab i selskab med bamser, dukker og børn. Det er bare med at leve sig ind i det, så man alle kan få en god oplevelse og have en hyggelig eftermiddag sammen.

legekøkken

Derfor er det en god idé at have dem med i køkkenet

Der er mange studier, der viser, at jo mere, man inddrager børn og gør dem til en del af hverdagen, jo lettere er det også for barnet at føle sig inkluderet og få en fornemmelse af, at man er en del af det hele. Det gælder også, hvis der bliver bagt boller, og man får lov til at sidde i sin højstol og få en, man selv kan forme eller man kan lege lidt med og røre i en skål. Det er småting, som egentlig er relativt lette at implementere i madlavningen og i dagligdagen, men som betyder enormt meget for de mindste.

Det kan også være, det på langt sigt bliver en fordel for jer som familie. For mange er madpakkesmøring og den konstante diskussion af, hvad man skal have til aftensmad, noget, man gerne vil undgå. De fleste kender det nok – det med, at man knapt har færdiggjort frokosten eller eftermiddagssnacken, før spørgsmålet om, hvad man skal have til aftensmad kommer. Det kan nogle gange godt virke lidt hårdt … Men hvis barnet har fået en forståelse for og en lyst til madlavning, kan det være, I slipper.

Når barnet er gammelt nok til at stå alene i et køkken, kan I for eksempel aftale en ugentlig maddag, hvor det er børnene, der står for aftensmaden. På den måde får I garanteret prøvet nogle forskellige ting af, I ikke ellers ville have prøvet. Fag som madkundskab i folkeskolen kan også være med til at give inspiration til børnene.