Arbejde på byggepladsen under Corona

tekst

Vi står i øjeblikket i en situation, hvor meget arbejde er blevet sat på hold og de forretninger, som stadig fortsat har åbent lider under sværere forhold og stadigt tiltagende restriktioner. Byggebranchen er dog et af de områder, der lider mindst. Når alt alligevel er lukket, er der jo netop tid til ombygninger og forbedringer, både privat og offentligt. Her er det vigtigt, at begge er opmærksomme på, hvilke restriktioner der gælder, og hvor nemt det er at komme i gang samtidig med at sikkerhedsforanstaltningerne overholdes ved hjælp af god afstand, en mobil håndvask, medbragt sprit og sund fornuft. 

Overholdelse af Sundhedsstyrelses råd til forebyggelse af smitte 

Selv om byggepladsen udefra måske kan virke kaotisk er det langt fra tilfældet for dem, der arbejder der. Alle har sine opgaver og det er ikke svært at implementere Sundhedsstyrelsens råd. Det kræver blot opmærksomhed på afstand, afspritning og rengøring generelt. Afstand er som udgangspunkt nemt at overholde, da der oftest er rimelig plads på byggepladsen. Arbejdes der i større hold, er det en fordel at holdet deles op i grupper, der arbejder hver for sig og at alle bruger eget værktøj, eller kun det samme, som sin egen lille gruppe.  

En mobil håndvask kan stilles op ved indgangen til byggepladsen, så der altid er mulighed for at vaske hænder, når afspritning ikke er nok. Mobile håndvaske er nemme at opstille og nemme at holde rene. Den håndsfri betjening gør dem ekstra sikre at arbejde med. Leje af en mobil håndvask koster ikke det store, og holder arbejdsdagen nem og ligetil.  

Ligeledes bør der opstilles sprit, hvor det er nemt at komme til og mundbind skal være tilgængelige, hvis udefrakommende kommer på byggepladsen, da det er vigtigt at forebygge smitte udefra. Bliver bare en person på holdet smittet, går arbejdet i stå. 

Ekstra foranstaltninger på større hold 

Ud over de almindelig råd, er der en række ekstra foranstaltninger der kan tages for at mindske kontakten mellem arbejderne. Arbejdsstationer fordeles på forhånd, så det ikke er nødvendigt at samle holdet sammen. Mødetider forskydes, så det er muligt at møde ind og forberede arbejdet uden at gå tæt sammen eller i vejen for hinanden, ligesom pauser og fyraften også forskydes. Møder holdes over telefonen eller på nettet eller med god afstand i det fri, hvis det er muligt. Alle udefrakommende, der kommer på byggepladsen skal gøres opmærksom på sikkerhedskravene og have mulighed for at vaske hænder eller spritte af både før og efter de kommer på pladsen.   

Rengøring prioriteres 

Ligesom alle andre steder, skal rengøringen prioriteres. Det er vigtigt at ansvaret for dette er tydeligt placeret, og ikke går i vejen for andet arbejde, så det risikeres at det bliver nedprioriteret. Det kan være en fordel, på større hold, at hyre en ekstra hånd hvis hovedansvar er rengøring og afspritning. Her er det især vigtigt at huske alle områder, hvor flere hold samles eller som bruges af alle på skift. Der skal rengøres imellem brug hver gang, ligesom toiletter og mobil håndvask skal rengøres med jævne mellemrum.