Centralstøvsugere er godt nyt for allergikere

Døjer du med allergi og astma, så hører du sikkert til den befolkningsgruppe der hyppigere end andre finder støvsugeren frem.
 Men nu er det jo ikke ligefrem en fryd at støvsuge, uanset om man har allergi eller ej. Så derfor er alt hvad der gør opgaven nemmere og mere overskuelig et kærkomment tiltag.
 Har du ikke allerede en central støvsuger, så kan du læse denne artikel og blive klogere på hvorfor du – især som allergiker – bør anskaffe dig en. 

central støvsuger

Undgå at hvirvle støvet op

Uanset hvor ofte du støvsuger, så kan det næsten ikke undgås at der ligger lidt støv rundt omkring når du går i gang, og alt efter hvor plaget du er af allergi, så kan det faktisk af og til være en direkte ubehagelig oplevelse at støvsuge.
 For jo, godt nok fjerner du det støv der ligger rundt omkring, når du kommer dertil – men i det øjeblik du tænder støvsugeren så vil der altså også blive hvirvlet en del støv op fordi motoren jo også skal af med luft.
 Derudover så er det ikke alle filtre der er lige gode til at sortere støvpartikler fra i den luft der kommer ud igen. Det er bl.a. noget af det du helt undgår ved at få installeret en central støvsuger.

Sådan virker det

En centralstøvsuger fungerer ved at der et sted i huset, typisk i kælderen, på loftet, eller i et udhus, placeres en motor. Herfra trækkes der så slanger og udtag rundt i huset.
 Nogle modeller kan man nemt selv installere, til andre kræver det professionel hjælp, men det kommer også an på hvor meget teknisk snilde man har.
 Støv og skidt støvsuges nu direkte ud af huset eller til der hvor motoren står, og spreder sig på den måde ikke i huset. Alt efter hvor motoren er placeret vil du heller ikke kunne høre motoren. Der vil selvfølgelig stadig være en pose der skal tømmes i ny og næ, men slet ikke lige så ofte som ved en almindelig støvsuger.

Flere fordele ved en central støvsuger

Overvejer du om du skal vælge en central støvsuger, en robotstøvsuger, eller en almindelig støvsuger, så kan du herunder se en række fordele ved centralstøvsugeren: 

  • Du får et bedre indeklima
  • Du slipper for at slæbe en tung støvsuger rundt og evt. op og ned af trapper
  • Du undgår ridser eller brugsspor fra støvsugeren på gulve, karme, møbler osv. 
  • Du slipper for bøvlet med om ledningen er lang nok. 

Få ulemper ved en central støvsuger

Som med alt andet er der selvfølgelig også både fordele og ulemper med en central støvsuger.

Noget af det går på prisen, for en centralstøvsuger er selvfølgelig dyrere i indkøb og installering end en almindelig støvsuger. Til gengæld har du dog ofte en støvsuger der holder resten af livet, og du skal ikke bruge penge på filter, støvsugerposer osv. 

En anden ulempe er at det kan være lidt bøvlet at få fat i et stykke af ungernes legetøj som du er kommet til at suge op.